Obesitas

Obesitas is een serieuze aandoening en staat eigenlijk synoniem voor ernstig overgewicht. Obesitas wordt gekenmerkt als personen met een BMI van 30 of hoger. Een score tussen 25 en 30 houdt ook in dat een persoon te zwaar is, maar dat wordt overgewicht genoemd. In Nederland heeft gemiddeld 11,8% van de volwassen mannen en vrouwen obesitas.

In obesitas zijn drie gradaties te herkennen.

  • Obesitas type I
  • Obesitas type II
  • Obesitas type III

Obesitas is slecht voor de gezondheid

Obesitas gevolgen

Obesitas type II betreft personen met een BMI tussen 35 en 40. In deze fase bepaalt de obesitas een groot deel van het leven en beperkingen die gepaard gaan met deze variant. Het is nu al een stuk lastiger om nog af te vallen. Toch zal elke kilo die afgevallen wordt ten goede komen van de gezondheid. In deze fase houdt een gewichtsverlies van 10% al in dat de gezondheid serieus vooruit gaat. Het is verstandig een arts te raadplegen om snel te beginnen met gewichtsverlies.Obesitas type I gaat op voor personen met een BMI tussen 30 en 35. Dit is de mildste vorm van obesitas en levert al serieuze problemen voor de gezondheid op. Obesitas type I is nog op te lossen door een goed dieet en lichaamsbeweging.

Obesitas type III wordt ook wel morbide obesitas genoemd. Morbide is een afgeleide van het Latijnse morbus, wat staat voor ziekte. Obesitas type III is dat ook. Overgewicht is een last en ongewenst, maar obesitas type III en opzicht staande ziekte. Spoedig afvallen en het raadplegen van een arts is noodzakelijk.

Behandeling obesitas

Waar obesitas type I nog op te lossen is met streng dieeten is dat bij type II en III al zeer lastig. Er is ook verband tussen gewicht en hoe lastig personen het vinden om af te vallen. Anders gezegd; hoe zwaarder men is, hoe lastiger men afvalt. Dat neemt niet weg dat het noodzakelijk is voor obesitas II en morbide obesitas. Voor de twee meest serieze fasen is het raadzaam en wellicht noodzakelijk een arts te raadplegen. Het gewicht is van een dusdanig niveau dat het niet denkbaar is dat snel op te lossen met dieetproducten of sporten. In sommige gevallen is daar zelfs een medische ingreep voor nodig, voor bijvoorbeeld het plaatsen van een maagband.

Kinderobesitas

Zoals voorgenoemd zijn de gevolgen van obesitas zeer nadelig voor de gezondheid. Voor kinderen gaat dat net zo op. Wanneer er sprake is van kinderobesitas moet een arts geraadpleegd worden, er een gezond dieet gecreerd worden waarbij zeer weinig gesnoept wordt en moet de lichaamsbewezing toenemen. Omdat dit wel met enige mate moet kunnen artsen daar een goede bijdrage leveren.
Het BMI wat aangeeft of er sprake is van obesitas is anders dan van volwassenen. Bij het BMI van kinderen is de BMI formule onveranderd, maar zijn de BMI waardes volledig anders. Let daar zeker op bij het concluderen.

Weten of er sprake is van obesitas? Gebruik de BMI bereken functie op de homepage.